nieuws

Afab pikt provisieverlaging Aegon niet

Archief

Het afschaffen van bonusprovisies op levensverzekeringen door Aegon is bij Afab slecht gevallen. In een bericht aan alle franchisenemers van dochterbedrijf Uveco stelt Afab-directievoorzitter Maasbert Schouten dat er wat hem betreft geen Aegon-product meer wordt gesloten.

De circa 45 zelfstandige franchisenemers en twintig franchisers in loondienst moeten 40% respectievelijk 50% van hun provisie-inkomsten afdragen aan franchisegever Uveco. In de uitgelekte e-mail stelt Schouten dat Aegon “tot m’n grote schrik” bonusprovisies geheel en dus bij alle tussenpersonen heeft afgeschaft en de basisprovisie heeft verlaagd “naar slechts (maximaal) 3% premie maal duur”. In de daaropvolgende alinea trekt de Afab-topman zijn conclusie: “Mijns inziens zouden dan ook vanaf heden GEEN producten van Aegon Leven meer gesloten dienen te worden”.
In hetzelfde mailtje biedt Schouten één alternatief: het labelproduct Kapitaal Opbouw Plus Plan van Interlloyd. Dat product biedt namelijk 6% afsluitprovisie (inclusief bonus zelfs 7,5%) tegen maar 3% bij Aegon.
Beste product
De aanbeveling is opmerkelijk in het licht van een onderzoek van MoneyView. Die benoemde onlangs de nieuwe productlijn Verzekeren & Beleggen van Aegon tot beste product in zijn categorie. In een reactie benadrukt Schouten dat de circa 45 franchisenemers vrij zijn in hun keuze van aanbieder en dat die keuze niet ten koste mag gaan van de klant. “U suggereert dat provisie hier eerst komt en dan pas de klant. Maar zo werkt dat niet bij ons.”
Volgens Schouten is het niet meer dan één van de taken van een franchisegever om zijn franchisenemers op provisiewijzigingen te wijzen. “Zij weten dat wellicht niet en zien zoiets pas op de afrekening van april 2009.” Er rust wat hem betreft geen ban op Aegon. “We hebben de aanstelling bij Aegon niet opgezegd.”
Niet netjes
De verzekeraar wil liever niet op de Uveco-kwestie ingaan. “We vinden het niet netjes om met modder te gooien naar een zakenpartner.” Volgens voormalig Uveco-directeur John Hampsink ging tot voor kort 60%van de levenproductie van Uveco naar Aegon. “Het gaat dan om vermogensopbouwende producten, veelal verbonden aan een hypothecaire lening. De rest ging al naar Interlloyd Leven.”
Henk de Jong, directeur Aegon Intermediair, stelt in algemene zin wel dat “er een nieuwe tijd is aangebroken, of het intermediair dat nu leuk vindt of niet”. Eerder liet hij in discussies over beloningstransparantie en kosten van beleggingsverzekeringen optekenen “het gedurfd te vinden als verzekeraars bonusprovisie in stand houden”.

Reageer op dit artikel