nieuws

Afab breidt met overname van Xtensive werkterrein verder uit

Archief

Met de aankoop van Xtensive Franchising begeeft Afab Holding zich op een nieuw terrein: dat van de ondersteunende diensten voor het intermediair. “Die willen we verder gaan uitbreiden”, laat Afab-eigenaar en bestuursvoorzitter Maasbert Schouten weten.

Schouten had al enige tijd plannen om een derde divisie toe te voegen aan zijn bedrijf, naast de bancaire en de intermediaire tak. Daartoe is de holding Afab Service Providing opgericht. Echt gericht heeft Schouten echter niet gezocht naar een uitbreiding; eind vorig jaar, bij de aankoop van O&B Finance en Zorgkrediet, liet hij nog weten dit jaar vooral druk te zijn met de integratie van de intermediairbedrijven.
Toch bleek er nog ruimte voor een acquisitie. Die is vooral op initiatief van Xtensive totstandgekomen, die een derde partij in de arm had genomen om te kijken naar overnamekandidaten. “Daarbij hadden we niet direct aan Afab gedacht”, zegt directielid Lars Spaan. “Wij zochten een partner die ons in staat kon stellen om een volgende stap te zetten in zowel de groei als de professionalisering van Xtensive.”
In een onderzoek van bureau IG&H dit voorjaar kwam Xtensive uit de bus als het grootste ondersteunende bedrijf op hypotheekgebied: 21% van alle hypotheken die via een inkoopcombinatie worden gesloten, komen tot stand in samenwerking met Xtensive. “Voor ons was het belangrijkst dat wij een onafhankelijke positie konden blijven innemen ten opzichte van banken en verzekeraars”, zegt Spaan. “Wij denken in Afab een onafhankelijke ondernemer te hebben gevonden die in de gedachte van Xtensive mee-onderneemt.”
Labels
De 25 medewerkers blijven allen werkzaam voor Xtensive, dat zeven labels voert: Koophuis makelaars, Hypotheek Advies Centrum, Aefin, Pro Pensioen, Nuverzekerd.nl, Corridor en Adviesplus.
Die laatste naam is pas onlangs geïntroduceerd. “Het is een nieuw concept. Adviesplus richt zich specifiek op het kleinere intermediair en biedt administratieve diensten en marketingondersteuning. Het is te vergelijken met wat Aefin doet, maar daarmee richten we ons op kantoren die groter zijn dan gemiddeld. Kleinere kantoren hebben behoefte aan andere diensten”, zegt Spaan. Bij Adviesplus zijn nu zo’n 25 kantoren aangesloten.
In totaal doet Xtensive zaken met ruim vijfhonderd intermediairbedrijven. Dat betekent een forse uitbreiding van het afzetkanaal voor Afab, die via de eigen Hollandsche Disconto Voorschotbank tot nu toe vijftig kantoren in de boeken had.
Met de ondersteuningsdivisie wil Schouten het intermediair optimaal kunnen bedienen in het geven van kwalitatief goed advies. “Dat vinden wij belangrijker dan dat wij per se op de pensioenmarkt actief wilden worden. Ik ga ook niet zeggen: wij kunnen wat Xtensive doet verbeteren. De directie weet zelf het beste wat een service-provider moet doen.”
Autonome groei
Meer aankopen staan volgens Schouten nu écht niet meer op de rol. “We hebben veel mogelijkheden om autonoom te groeien. Daarop ligt het accent, maar we krijgen ook veel verzoeken van partijen die een portefeuille willen verkopen. Als we die kunnen integreren in één van onze drie takken, zullen we daar niet voor opzij gaan. Wat dat betreft willen we best kralen blijven rijgen om onze divisies te versterken. Ik denk echter niet dat we snel weer een compleet bedrijf zullen overnemen. Ons speelveld is nu wel duidelijk afgebakend.”
Bij de Afab Holding werken nu, omgerekend naar voltijdmedewerkers, 275 mensen. Het binnenhalen van Xtensive levert Afab een kanaal op dat dit jaar naar verwachting goed is voor een hypotheekproductie van _ 4 mld. Zelf is het bedrijf goed voor enkele honderden miljoenen aan hypotheken.
Met Discount Bank Nederland hoopt Schouten op korte termijn een algemene bankvergunning te verkrijgen.
Baars en Lars Spaan beklinken de overname met financieel directeur Henk van Doorn en bestuursvoorzitter Maasbert Schouten van Afab.

Reageer op dit artikel