nieuws

Aequos-database voor hele levenmarkt beschikbaar

Archief

MoneyView gaat de eerste modules van de Aequos-database voor de gehele levenmarkt – dus ook voor tussenpersonen – beschikbaar stellen. Tot nu toe hadden alleen zes verzekeraars de beschikking over de vergelijkingssoftware voor levenproducten.

MoneyView Research is inmiddels een jaar bezig met de ontwikkeling en invulling van het Aequos-systeem. Eind deze maand zijn de eerste drie modules gereed voor algehele introductie. Het gaat om ‘Leven beleggingsgebonden’, ‘Hypotheken’, en ‘Beleggingsfondsen’.
Volgens Peter Post van MoneyView zijn vrijwel alle producten van alle aanbieders in de database verwerkt. “Ook Nationale-Nederlanden en Amev, die in het verleden niet altijd scheutig meewerkten aan onze onderzoeken, verlenen hun medewerking.” Alleen Aegon en Delta Lloyd laten het vooralsnog afweten. “Hun producten staan wel in de database, hoor”, zo verzekert Post. “Alleen komt er een vermelding bij dat de gegevens niet zijn geverifieerd door de maatschappijen zelf.”
f 1.100 per jaar
In de eerste maanden van dit jaar heeft MoneyView de nodige ervaring opgedaan met zes ‘leading customers’. De verzekeraars Zwitserleven, Zwolsche Algemeene, Hooge Huys, Generali, Avéro en Centraal Beheer hebben in die periode al gewerkt met het Aequos-programma. “Van Hooge Huys en Generali weet ik dat ook hun accountmanagers al de beschikking hebben over het programma”, aldus Post.
Binnenkort kunnen andere verzekeraars én het intermediair de software aanschaffen. Voor tussenpersonen kost de duurste module ‘Leven beleggingsgebonden’ f 1.100 per jaar. Voor de uitgebreide versie voor verzekeringsmaatschappijen is een bedrag van f 40.000 benodigd. De intermediairprijs van de modules ‘Hypotheken’ en ‘Beleggingsfondsen’ is f 850 per jaar.
Seminar D&O
De Aequos-database wordt officieel op 23 april geïntroduceerd, tijdens een door bureau D&O georganiseerd seminar. In het Bussumse theater ’t Spant sluit MoneyView dan het seminar ‘Van Transparantie naar Best Advice’ af met een programma-demonstratie.
In juli hoopt MoneyView twee nieuwe modules beschikbaar te hebben, te weten ‘Leven traditioneel’ en ‘Pensioen beleggingsgebonden’. De module ‘Pensioen traditioneel’ staat daarna op de rol.
De Aequos-database is afgeleid van het in 1993 in Groot-Brittannië ontwikkelde programma van The Research Department. Aanleiding daarvoor was de op transparantie gericht wetgeving Financial Services Act. Inmiddels gebruiken vrijwel alle verzekeraars en banken het programma voor productontwikkeling en concurrentie-analyse. Verder maken zo’n 1.800 Britse intermediairbedrijven in de adviespraktijk gebruik van het systeem.

Reageer op dit artikel