nieuws

Aegon zet Van der Werf op Zakelijke Markt Leven

Archief

Johan van der Werf heeft de verantwoordelijkheid voor Aegon’s business-unit Zakelijke Markt Leven overgenomen van René van der Smeede.

Van der Smeede verraste begin vorige maand de Aegon-directie met de mededeling het bedrijf na 32 jaar te gaan verlaten. Hij wordt in september algemeen directeur van concurrent Zwitserleven.
In het eigen personeelsblad InterAegon wordt nog eens onderstreept dat het vertrek van Van der Smeede niet louter uit persoonlijke ambities is voortgekomen. Van der Smeede blijkt twee weken voor zijn afscheidsmededeling nog de ‘strategische herpositionering’ van Zakelijke Markt Leven (ZML) aan het management te hebben gepresenteerd. Aan dat reorganisatieplan had hij liefst vier maanden gewerkt.
Twee dagen na het vertrek van Van der Smeede heeft zijn opvolger, Johan van der Werf, het management van ZML weer bij elkaar geroepen. Opmerkelijk is dat bij die gelegenheid met geen woord meer is gerept over het plan van Van der Smeede. Sterker nog, Van der Werf kondigde aan dat de door Van der Smeede gewenste personeelsuitbreiding zal uitblijven en dat eerder sprake zal zijn van bezuinigingen bij ZML.
Het verrassende vertrek van Van der Smeede kan dan ook niet anders dan tegen deze achtergrond worden bezien. Zijn reorganisatieplan voor de unit ZML heeft geen steun gekregen van zijn collega’s van de Aegon-directie Nederland. Van der Smeede heeft daarop kennelijk zijn conclusies getrokken.
Tegenovergesteld
Na het vertrek van Van der Smeede heeft Aegon enigszins gesleuteld aan de Directie Nederland. Blijvend is het voorzitterschap van Paul van de Geijn en de positie van beleggingsdirecteur Jan Overmeer. Als voorzitter van Zakelijke Markt Leven blijft ook Van der Werf deel uitmaken van de directie Nederland.
Nieuw zijn de gezichten van Theo Bouts en Evert Lekkerkerker, als vervangers van Van der Smeede. Bouts blijft ook verantwoordelijk voor de unit Schade Bedrijven, net zoals Lekkerkerker voorzitter blijft van Aegon Particulieren.
Door deze wijzigingen komen de business-units weer directer onder de verantwoordelijkheid van Directie Nederland te vallen. Tevens wordt het directieteam weer van vier naar vijf uitgebreid. Die weg was nu juist in 1996 in tegenovergestelde richting bewandeld. Die herstructurering leidde destijds tot het vertrek van één van de vijf toenmalige directieleden Cor van den Bos (inmiddels Athlon Groep).

Reageer op dit artikel