nieuws

Aegon en PGGM: bundeling van Nederlands vastgoed?

Archief

Aegon Verzekeringen en Pensioenfonds PGGM gaan de mogelijkheden onderzoeken om hun Nederlandse vastgoed-belangen te bundelen. Bij een positief resultaat kan een zelfstandige organisatie ontstaan met een portefeuille van zo’n vijf miljard gulden, die daarmee tot de belangrijkste spelers op de Nederlandse onroerend goed-markt gaat behoren.

Het onderzoek naar de bundeling van de complete Nederlandse vastgoedportefeuilles van Aegon en PGGM is een gevolg van de wens om de rol van belegger en beheerder te scheiden. Aegon en PGGM zien in beleggen de echte taak van een belegger, en niet in het managen van onroerend goed.
De twee partijen willen een nieuwe, zelfstandige organisatie laten ontstaan, die zich vanuit Amsterdam moet gaan bezighouden met vastgoed-management. Aegon en PGGM willen dan hun complete Nederlandse vastgoed-portefeuille in deze organisatie beleggen. Het vastgoed-management zou hierdoor op afstand worden geplaatst, zoals PGGM vorig jaar al deed via de oprichting van Mandes Fund Management voor zijn Nederlandse vastgoed.
Het onderzoek zal na de zomer zijn afgerond. Mocht het tot een bundeling van krachten komen, waarbij beide partners ongeveer een gelijke inbreng zullen hebben, dan verwachten Aegon en PGGM vooral voordelen in: een betere toegang tot de markt door schaalvergroting, een grotere flexibiliteit en een verhoging van de efficiency in het management van het gecombineerde vastgoed. De samenwerking zal voor de 40 à 45 Aegon-medewerkers en 50 à 60 PGGM-medewerkers niet tot gedwongen ontslagen leiden.

Reageer op dit artikel