nieuws

Aegon door koop Optas sterker in collectieve pensioensector

Archief

Aegon verstevigt met de overname van de Rotterdamse pensioenverzekeraar Optas zijn positie als één na grootste collectieve pensioenverzekeraar van ons land. Wanneer de overname zijn beslag moet krijgen, is nog niet bekend.

De overname kost het concern _ 1,3 mld. “Gegeven de vermogenspositie van Optas komt de nettoinvestering uit op ongeveer _ 100 mln”, aldus Aegon. Optas is gespecialiseerd in collectieve pensioenen voor havenpersoneel en telde eind 2005 circa 60.000 verzekerden en _ 92 mln premieomzet. Dat is goed voor de negende plaats in de markt voor collectieve pensioenen. De ondernemingsraden van beide bedrijven krijgen nog een adviesaanvraag voorgeschoteld; voorlopig worden geen gedwongen ontslagen voorzien. Optas telt tachtig medewerkers.
Nummer twee
Door de aankoop verstevigt Aegon – op basis van de cijfers over 2005 – zijn positie als nummer twee in collectieve pensioenen: het premievolume komt uit op grofweg _ 1,7 mld. Dat is nog ruim minder dan marktleider Nationale-Nederlanden, die in 2005 uitkwam op _ 2,1 mld, maar ook fors meer dan Delta Lloyd, dat met circa _ 1 mld de derde plaats bezet.
Zoektocht
Optas was al enige tijd op zoek naar een partij die het bedrijf wilde kopen. “Wij hebben enkele jaren geleden voor onszelf vastgesteld dat we op zoek moesten naar een partij met een sterke positie in het collectieve pensioenbedrijf om verdere expansie mogelijk te maken”, licht Optas-directeur Pieter Rietbergen toe. Zijn bedrijf telt naast de pensioentak ook een bescheiden schade- en een levensverzekeraar, die aanvullende producten leveren als levensloop-, lijfrente- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.
De laatste jaren deed Optas pogingen om de afzet van verzekeringen ook in andere markten dan het havenbedrijf op gang te krijgen, maar dat leverde weinig extra omzet op. “In 2006 zal moeten blijken of de autonome groeistrategie levensvatbaar is”, aldus het jaarverslag over 2005.

Reageer op dit artikel