nieuws

Adviseurs krediet vragen om wettelijke basis portefeuillerecht

Archief

Vier organisaties van tussenpersonen pleiten in een gezamenlijke brief aan het ministerie van Financiën voor het wettelijk vastleggen van portefeuille- en klantrecht bij kredietbemiddeling.

De Wet Financiële Dienstverlening (WFD) en de Wet Financieel Toezicht (WFT) voorzien op dit punt alleen in dergelijke bepalingen voor verzekeringen. “Er is geen ratio voor om deze beschermingsregels niet over te nemen voor hypothecaire en consumptieve financieringen”, zo stellen de koepels van assurantieadviseurs (NBVA en NVA) en die van financierings- en hypotheekadviseurs (NVF en VVHN).
De regels moeten de tussenpersoon in staat stellen zijn onafhankelijkheid te bewaren ten opzichte van geldverstrekkers, luidt het pleidooi. “Het voorkomt dat een geldverstrekker de consument een ander intermediair toewijst dan die waarvoor hij zelf heeft gekozen”, is een van de argumenten. “En het is een prikkel voor het intermediair om in zijn relatie met de consument duurzaam te investeren.”

Reageer op dit artikel