nieuws

‘Advies schriftelijk onder- bouwen in praktijk onwerkbaar’

Archief

Als een Europese richtlijn straks eist dat adviezen schriftelijk onderbouwd moeten worden, dan leidt dat in de praktijk tot weinig werkbare situaties.

Die mening zijn de intermediairorganisaties NVA en NBVA toegedaan. Over het algemeen staan zij positief tegenover het jongste Europese voorstel voor een richtlijn voor assurantietussenpersonen (zie AM 16, pag.1). “Zo’n verantwoording van het advies doet ons denken aan het ‘best advice’ uit de Britse regelgeving. Dat is daar niet met enthousiasme onthaald. Wij hebben ook zo onze twijfels”, aldus NVA-stafmedewerker Isabel Heuning. NBVA-collega Boudewijn van Uden onderschrijft de twijfel. “Ik weet niet of zo’n eis in de praktijk werkbaar is.”
Over de eisen tot registratie, vakbekwaamheid en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zijn beide organisaties kort. “Dat kennen wij hier al.” De beroepsaansprakelijkheidspolis is overigens alleen voor leden van beide standsorganisaties een verplichting, niet voor ongeorganiseerde kantoren.
Heikel punt is de openbaarmaking van aandelenbelangen van verzekeraars en eventuele productieverplichtingen. De NBVA ziet die eis met vertrouwen tegemoet: “Wij verbieden bindingen met verzekeraars nu al.” Voor de NVA geldt dat nu ook nog – maximaal 30% van de aandelen in handen van een verzekeraar -, maar het bestuur heeft onlangs voorgesteld die eis in de toekomst te laten varen. Volgens Heuning maakt dat niet uit. “Uitgangspunt van de richtlijn is transparantie en daar staan wij achter. Het is niet onterecht dat de consument inzicht heeft in de banden van zijn adviseur met een verzekeraar.”
Heuning betwijfelt overigens of de richtlijn in zijn huidige vorm daadwerkelijk van kracht zal worden. “Er is nog een lange weg te gaan. Nederland, België, Engeland, Ierland en Denemarken kennen op dit gebied al behoorlijk wat regels, maar een land als Duitsland bijvoorbeeld heeft nog niets geregeld.”

Reageer op dit artikel