nieuws

Aderlating levenbedrijf

Archief

Levensverzekeraars hebben jarenlang gewaarschuwd voor verlaging van de AOW. Menig consument zag dat als bangmakerij om het klimaat voor de verkoop van pensioenverzekeringen te verbeteren. Stap voor stap vermagert de regering de AOW, waardoor de voorspelling van verzekeraars netjes uitkomt.

Die afslanking van de AOW was voor verzekeraars een ontwikkeling om vergenoegd in de handen te wrijven: zonder inspanning van hun kant werd hun markt groter.
Maar nu doemen er donkere wolken op. Het nieuwe kabinet heeft de gedachte gelanceerd om de hoogte van de AOW van een 65-jarige met een jongere partner mede afhankelijk te stellen van het aanvullend pensioen van deze AOW-trekker.
Voorheen was de opvatting bij het publiek: je moet pensioen en/of lijfrente opbouwen, want de AOW is niet gegarandeerd. Nù wordt de opvatting van het pensioenbewuste volk: pas op met opbouwen van pensioen en/of lijfrente, want als je een behoorlijke oudedagsvoorziening verzekerd hebt, val je bij overheidsvoorzieningen uit de boot. Dus niet alleen de AOW wordt aangetast, maar ook de aanvulling.
Wat wordt het volgende standpunt voor de spaarders? Bewaar je spaarcenten in een oude sok, want de inflatie is toch niet hoog. Of: breng je spaargeld naar het buitenland, of maak het op.
Voor de Nederlandse levensverzekeraars en voor de Nederlandse economie kan dat een aanzienlijke aderlating betekenen.
Het effect van zo’n kabinetsmededeling blijft niet uit totdat er een concreet wetsvoorstel verschijnt, maar krijgt al meteen uitwerking na de eerste uitlating. En of nou het kabinet de schrik van het volk probeert te sussen, het effect wordt niet weggenomen, want het publiek gelooft de bewindslieden niet meer. Dus de animo om pensioen- en lijfrente te verzekeren, heeft een knauw gekregen.
Dan is er nog iets, waar levensverzekeraars van wakker moeten liggen: het gevaar dat de voorwaarde van de Verzekeringskamer sneuvelt dat werkgevers minstens 50% van de premie moeten bijdragen aan de pensioentoezeggingen die zij doen. Als de werkgever minder bijdraagt (en dus de werknemer meer), zijn het geen pensioentoezeggingen en kunnen deze alleen maar worden uitgevoerd door levensverzekeraars.
In kringen van pensioenfondsen wordt voortdurend aangedrongen op opheffing van deze voorwaarde. In het te verwachten initiatiefwetsvoorstel van de Tweede-Kamerleden van de PvdA Van Zijl en Vermeend (thans staatssecretaris van financiën!) is deze voorwaarde geschrapt. Levensverzekeraars dreigen terrein te verliezen aan pensioenfondsen.
Piet Biemans

Reageer op dit artikel