nieuws

Acties na berichten over fusie AXA en Royale Belge

Archief

Belgische vakbonden hebben afgelopen week acties gevoerd bij Royale Belge en AXA België uit protest tegen de op handen zijnde fusie tussen de twee AXA-dochters en het als gevolg daarvan gevreesde banenverlies.

Het ging in België om werkonderbrekingen van enkele uren bij beide ondernemingen. Bovendien werden er bij Royale Belge uit protest zo’n tweeduizend formulieren verbrand van de tevredenheidsenquête ‘Scoop’, die AXA momenteel werelwijd onder het personeel houdt.
De vakbonden noemden de werkonderbrekingen een waarschuwing aan het adres van het moederconcern AXA. Uit onbevestigde bronnen blijkt namelijk dat bij de verwachte fusie tussen de twee maatschappijen zo’n duizend banen op de tocht komen te staan. De te lage productiviteit van de AXA-bedrijven in België zou hiervoor de reden zijn.
Volgens de Belgisch vakbonden maakt AXA er een gewoonte van om activiteiten te centraliseren en herstructureren met banenverlies, waarbij vooral de stafafdelingen de dupe zijn. Deze week krijgt de Franse AXA-top een rapport van onderzoeksbureau McKinsey voorgelegd, waarin het nieuwe strategische plan voor de Belgische activiteiten staat beschreven.
In Nederland wordt eveneens een fusie verwacht tussen twee AXA-dochters. Volgens topman Peter Korteland van UAP-NieuwRotterdam zal een fusie met AXA Leven echter nooit een personeelsreductie tot gevolg hebben zoals nu in België wordt genoemd.

Reageer op dit artikel