nieuws

Achmea heeft werk voor ruim tweehonderd nieuwe talenten

Archief

Met advertenties in de landelijke pers en de lancering van een website (www.werkenbijachmea.nl) is Achmea een arbeidsmarktcampagne gestart om enkele honderden openstaande vacatures te kunnen invullen.

Het gaat om twee- tot driehonderd vacatures op een personeelsbestand van in totaal 20.000 mensen. Achmea is met name op zoek naar ICT’ers, actuarissen, financieel deskundigen en commerciële medewerkers en wil in de campagne laten zien dat het ‘ontzorgen’ van Nederland in de kern van het bedrijf zit. Daarbij staan zes maatschappelijke thema’s centraal. Dat zijn overgewicht, vergrijzing, klimaat, arbeid, mobiliteit en reizen. De vraag aan medewerkers in spé is steeds: Hoe zou jij (als verzekeraar) op dit vraagstuk inspelen?
Hans van den Brink, directeur Group Human Resources, wil met de campagne duidelijk maken dat Achmea meer doet dan verzekeringen verkopen: “Dat vraagt wél iets van onze mensen. Ze moeten vooruit kunnen denken, verbanden kunnen leggen en zich in kunnen leven in de klant.”
Het is tevens de bedoeling dat de campagne van Achmea een bekende(re) werkgeversnaam maakt. Van den Brink: “Talenten moeten Achmea automatisch op hun favorietenlijstje plaatsen. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat vacatures straks sneller met talentvolle mensen worden ingevuld.” Werkervaringsplaatsen Achmea heeft verder afspraken gemaakt met de vakbonden om vijftien werkervaringsplaatsen beschikbaar te stellen aan vluchtelingen. Ze krijgen een baan met een contract voor een jaar tegen normale condities. Daarna kunnen ze bij gebleken geschiktheid instromen in een reguliere baan of een managementstage. Dit werd bekendgemaakt door Achmea-bestuurslid Gerard van Olphen tijdens een bijeenkomst van UAF, de stichting voor vluchtelingenstudenten, in Amsterdam. Hij zei veel voordelen te zien in een kleurrijker personeelsbestand: “We willen een personeelsbestand dat een afspiegeling is van de maatschappij en dus van onze klanten. Onze klanten zijn kleurrijk, onze medewerkers ook.” In de nieuwe cao is ook een ‘diversiteitsdag’ opgenomen: mensen kunnen vrij nemen om bijvoorbeeld Lichtjesfeest (Hindoestanen) of het Suikerfeest (moslims) te vieren. Voormalig vluchteling Wakil Delawar is bij Achmea aangesteld met de opdracht om meer allochtonen te werven voor het bedrijf. Hij gaat op zoek naar internationale starters met een economische, juridische of commerciële achtergrond.

Reageer op dit artikel