nieuws

Achmea en BCP fuseren in nieuw Eureko

Archief

Bank-verzekeraar Achmea (o.a. FBTO, Avéro, Zilveren Kruis, Staal Bankiers) en de Portugese financiële dienstverlener Banco Comercial Português (BCP) gaan hun verzekeringsactiviteiten integreren in een nieuw internationaal bedrijf: Eureko NV. De bestaande alliantie van acht verzekeraars onder de naam Eureko BV wordt daarmee opgesplitst in een ‘kopgroep en een peloton’.

Het nieuwe bedrijf, waar Achmea een aandelenbelang van 72,1% in krijgt, wil over twee jaar naar de beurs. Het liefst met een derde partner, waardoor het aandelenbelang van Achmea wordt teruggebracht naar ongeveer 40%. Achmea-bestuursvoorzitter Nol Hoevenaars: “De koninklijke route is als er nog vóór de beursgang een derde partner wordt gevonden.”
De stap van Achmea heeft nauwelijks gevolgen voor de Nederlandse markt. Er zullen bijvoorbeeld geen Eureko-polissen verkocht gaan worden. Alles zal lopen via de bestaande kanalen in de thuismarkt van de partners.
“Onze ambitie is af, maar in onze business case zitten nog veel gaten. U moet dit zien als een eerste stap”, zo hield directievoorzitter João Talone van het nieuwe Eureko de verzamelde pers voor in Londen.
Nol Hoevenaars benadrukte dat ook nog eens na afloop van de persconferentie aan de Nederlandse pers. Hij gaf aan dat de stap van Achmea en BCP vooral moet worden gezien als een eerste opstap naar een pan-europese verzekeringsgroep, waarbij de “traagste niet het tempo van de hele groep gaat bepalen. We nemen daarom nu het voortouw”.
Hoevenaars sprak het bericht in de Volkskrant tegen dat de Coöperatie Achmea zou ophouden te bestaan. “Daar is geen sprake van. De coöperatie heeft aandelen in Achmea Holding, maar voert zelf geen verzekeringsactiviteiten uit. De aandelen in de holding worden ingewisseld voor Eureko-aandelen”, legt Hoevenaars uit, die zijn nieuwe functie als bestuursvoorzitter bij Eureko zal combineren met zijn functie als voorzitter van de Raad van Bestuur van Achmea.
De persbijeenkomst in de studio’s van Channel Four in Londen kon door de 72.000 personeelsleden van de acht partners via satelliet worden gevolgd.
Eureko bv is in 1992 opgericht door vier partijen: Achmea, het Britse Friends Provident, Topdanmark uit Denemarken en Wasa uit Zweden (nu LF Groep geheten). In de daarop volgende jaren traden het Portugese BCP, het Duitse Parion, het Zwitserse Mobiliar en in 1999 het Franse MAAF toe tot de Europese Alliantie.
Op papier is het huidige Eureko een grote speler. met een gezamenlijk premie-inkomen van 23,6 mrd euro bezetten ze een vijfde plaats na Allianz, Generali, AXA en CGU & Norwich Union (CGNU). Met de buiten de eigen thuismarkten ondergebrachte internationale activiteiten boekt Eureko bv slechts 700 mln euro.
Na de fusie tussen Achmea en BCP zakt het nieuwe Eureko nv met een premie-inkomen van 9,2 mrd euro naar een veertiende plaats, vlak achter Aegon maar nog net vóór de ING Groep.
Top-10
Doelstelling van de nieuwe Europese financiële dienstverlener is om binnen afzienbare tijd een plek in de top-10 van verzekeraars naar beurswaarde bereikt te hebben. De eerste beursnotering die over twee jaar zijn beslag moet krijgen, zal plaats vinden aan de Amsterdamse beurs. Daarna volgt een notering in Londen. Het rendement op het eigen vermogen moet naar 15%. Voor het huidige Eureko ligt dat nu op 10%.
Het bestaande Eureko wordt gesplitst in twee nieuwe bedrijven: verzekeringsgroep Eureko nv en het samenwerkingsverband European Alliance Partners Company (EAP) van de overige zes partners plus Eureko nv. Ieder verwerft in EAP een gelijk belang van 14,3%. De zes behouden daardoor hun onafhankelijkheid.
In ruil voor de inbreng van alle verzekerings- en financiële activiteiten krijgt Achmea een dominant belang van 72,1% in Eureko nv. BCP verwerft 15,1%, de anderen krijgen de rest. De vennootschap heeft in Achmea in Nederland, Seguros e Pensões (Portugal), PZU (Polen) en Friends First (Ierland) zijn belangrijkste werkmaatschappijen.
Eureko bestaat nu hoofdzakelijk uit verzekeringsmaatschappijen. Maar Achmea en BCP willen nadrukkelijk ook vermogensbeheer tot kernactiviteit maken. “Dat wordt straks één pot nat”, zegt Hoevenaars. Halverwege deze maand moet het volgens Hoevenaars duidelijk zijn hoe die ‘pot’ er uit komt te zien.
Nol Hoevenaars: “De koninklijke route is als er nog vóór de beursgang een derde partner wordt gevonden.”

Reageer op dit artikel