nieuws

Achmea benadert gewenste omvang

Archief

Met een omzet vorig jaar van f 13,3 mld en een balanstotaal van f 60 mld benadert Achmea de gewenste grootte. Dat gaf bestuursvoorzitter Gijs Swalef te kennen in zijn nieuwjaarsboodschap. “In de pensioen- en levensfeer zoeken we nog versterking.”

Volgens Swalef heeft Achmea op korte termijn niets in petto. Waarschijnlijk heeft het verzekerings- en bankconcern de handen vol aan het invulling geven aan de samenwerking met regionaal zorgverzekeraar PWZ en vooral met het Gemeenschappelijk Administratiekantoor (GAK). “De privatisering van de sociale zekerheid biedt Achmea en het GAK nieuwe mogelijkheden. We zullen daarbij de scheiding tussen private en publieke sectoren respecteren”, aldus Swalef.
Achmea blikt terug op een financieel goed jaar 1996. Swalef: “De groep staat er goed voor. De resultaten zien er goed uit en qua kosten slaan wij, vergeleken met andere groepen, geen slecht figuur.” Naast een uitbreiding in de pensioen- en levensfeer zint Swalef nog op een uitbreiding op distributiegebied, met name het intermediair- en het bankkanaal.
Succesvol jaar
Achmea verbeterde de nettowinst met 21% tot f 570 mln. De verkoop van nieuwe producten op het gebied van de Ziektewet en Algemene nabestaandenwet (ANW) zijn naar verwachting verlopen. Het levenbedrijf heeft zich zowel in de individuele als collectieve sector gunstig ontwikkeld.
Het resultaat uit schadeverzekeringen (exclusief zorg) is gestabiliseerd, na een sterk herstel in 1995. De autoverzekeringen lieten een goed schadebeeld zien, maar een aantal grote brandschades drukten het resultaat.
Met name over de zorgsector is Achmea goed te spreken. “Het resultaat ontwikkelde zich gunstig. Aanvullende verzekeringen op het ziekenfondspakket, alsmede een sterke uitbreiding van het aantal verzekerden, droegen positief bij aan het resultaat.”
Het resultaat uit bancaire activiteiten, waaronder hypotheken, verbeterde sterk. De productie van nieuwe hypotheken was aanzienlijk.

Reageer op dit artikel