nieuws

ABZ wordt ‘Trusted Third Party’ voor verzekeringsbranche

Archief

ABZ Nederland gaat fungeren als Trusted Third Party (TTP) voor de verzekerings- en financieringsbranche. De TTP-organisatie van ABZ is opgezet volgens de richtlijnen van het ministerie van EZ en vervolgens is door KPMG TTP-services een ‘Mededeling van bevindingen’ afgegeven.

Een TTP is een onafhankelijke partij, die garanties afgeeft over de identiteit van de personen die gebruik maken van elektronische handel.
Hierdoor is het mogelijk om persoonlijke autorisaties vast te leggen door alle partijen die op basis van e-commerce met elkaar zaken doen.
Als autorisatie-middel wordt een elektronisch identiteitsbewijs afgegeven. Voor ABZ is dat het ‘Digitaal Paspoort’ (zie AM 10, pag. 4).
Handtekening
De EU-minister voor telecommunicatie zijn recent overeengekomen dat elektronische handtekeningen dezelfde rechtskracht krijgen als geschreven handtekeningen. Met zo’n ‘digitale handtekening’ kan dan bijvoorbeeld daadwerkelijk een koop gesloten worden. In de toekomst zal de ‘digitale handtekening’ deel gaan uitmaken van de TTP-services die ABZ biedt. “Wanneer dat van de grond komt, is moeilijk te zeggen”, aldus Rob Molenkamp, manager TTP-services bij ABZ, “dat hangt af van de vraag wanneer daar in de branche behoefte aan is.”
Investering
Op dit moment is Falcon Leven de enige verzekeringsmaatschappij die gebruik maakt van de TTP-services. De andere informatieleveranciers op het VerzekeringsAtrium zullen eerst hun applicaties en eigen omgeving geschikt moeten maken om te kunnen werken met het digitale paspoort.
De TTP-services zijn alleen maar beschikbaar voor die informatieleveranciers, die via het Atrium werken met hun tussenpersonen.

Reageer op dit artikel