nieuws

Abz start met uitgifte ‘Digitaal Paspoort’

Archief

Ongeveer een jaar na de aankondiging dat Abz met een digitaal paspoort ging komen is het nu dan zo ver. Vanaf 18 mei zullen de paspoorten uitgereikt worden.

Het voordeel van het digitale paspoort is dat de gebruiker nog maar één keer hoeft in te loggen door het invoeren van een eigen pin-code. Vervolgens heeft de gebruiker toegang tot alle sites of onderdelen van sites op het VerzekerinsAtrium waarvoor hij geautoriseerd is. Bovendien kunnen verzekeraars de informatie van de paspoorten gebruiken voor marketing-doeleinden (à la bonuskaart van Albert Heijn).
Het elektronische certificaat biedt daarnaast veiligheid. De ontvangende partij weet zeker dat meneer Pietersen ook daadwerkelijk meneer Pietersen is. Op het paspoort worden onder andere de volgende gegevens vastgelegd: naam (bedrijfsnaam en persoonsnaam), adresgegevens, bedrijfssoort, KvK-nummer, afdeling, naam uitgevende instantie, serienummer en een digitale handtekening. Deze gegevens zijn in onleesbare vorm opgeslagen en kunnen alleen door de informatieleveraniers op het VerzekeringsAtrium gebruikt worden om te bepalen of de gebruiker toegang heeft tot die informatiebestanden. De uitgifteprocedure die Abz hanteert is vastgelegd in een Certification Practice Statement, een soort ISO handboek voor instanties die digitale paspoorten uitreiken. De procedure is bovendien gecertificeerd door KPMG. Uiteraard geldt ook hier dat alles alsnog fout kan gaan, als de pin-code bij een ander bekend zou zijn.
Het paspoort is persoonlijk en niet overdraagbaar, (zoals wel vaak bij wachtwoorden het geval is) doordat het elektronisch wordt opgeslagen op de pc van de gebruiker. Het toegangsbewijs biedt ook mogelijkheden tot transacties en het aanbieden van informatie op maat.

Reageer op dit artikel