nieuws

ABP werft volgens DNB nog steeds illegaal voor Loyalis

Archief

Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) onderzoekt de rol van pensioenfonds ABP in het werven van levensloopklanten voor dochter Loyalis.

DNB beboette ABP en PGGM vorig jaar, omdat zij openlijk reclame maakten voor hun dochters Loyalis en Careon, die levensloopregelingen verkopen. Daarmee was sprake van oneerlijke concurrentie ten opzichte van banken en verzekeraars, zo luidde het oordeel.
Tegen die boetes, in totaal _ 1,3 mln, maken beide fondsen nu bezwaar bij de rechtbank in Rotterdam. Hun verweer is dat er sprake is van voorlichting van hun klanten zonder commercieel gewin na te streven. Bovendien zijn de normen van DNB vaag en is de toezichthouder te laat geweest met waarschuwen, stellen beide pensioenfondsen.
Loyalis maakte onlangs bekend vorig jaar voor _ 255 mln aan levenslooppremies te hebben ontvangen, wat naar eigen zeggen goed is voor de marktleiderspositie in levenslooppolissen. Careon noemt zichzelf marktleider in de zorgsector.
DNB meldde tijdens de zitting onderzoek te doen naar ABP, dat opnieuw ongeoorloofd reclame zou maken voor Loyalis. Op het gedrag van Careon heeft de toezichthouder niets meer aan te merken.

Reageer op dit artikel