nieuws

ABP Hypotheken studeert op ‘pensioenhypotheek’

Archief

Het ABP studeert op een specifieke hypotheek voor pensioenverzekerden. Het zou gaan om een flexibel produkt volledig afgestemd op de financiële positie van de cliënt.

Dit stelt mr H. Narinx, directeur Eigen Bedrijf (100 medewerkers) van ABP Hypotheken, in het kwartaalblad van het pensioenfonds.
Het nieuwe hypotheekprodukt is onderwerp van studie binnen de beleggingseenheid van het ABP. “Je zou kunnen denken aan een flexibele hypotheek die de levensfase van de klanten volgt en zich telkens richt naar de speelruimte die de klant in de loop der jaren heeft”, zegt Narinx.
Te denken valt volgens hem aan veranderingen in de financiële huishouding door arbeidsongeschiktheid en pensionering. Afhankelijk van het (nieuwe) inkomen en binnen de looptijd kunnen zowel de hypotheeklasten als de hoofdsommen stijgen of dalen. “Tegenwoordig leeft bij de wat ouder wordende mens veel minder sterk de gedachte dat op zijn vijfenzestigste de hele hypotheek afgelost zou moeten zijn. Genieten op de oude dag staat meer op de voorgrond en daartoe moet, als het zover is, dan voldoende financiële armslag beschikbaar zijn. Wij denken erover na hoe wij eventueel met ons produkt kunnen inspelen op dit soort veranderingen in de samenleving”, aldus Narinx.
Verzekeringen
Verder wordt serieus overwogen of, en zo ja wanneer, het pensioenfonds met (eigen) verzekeringen de markt zal opgaan. Ook daarnaar is een onderzoek ingesteld.
Narinx: “Als dat het geval zou zijn, dan is het goed denkbaar dat die produkten op een zinvolle manier aansluiten bij onze activiteiten”.
Het ABP doet zaken met circa 1.400 tussenpersonen, waaronder veel advieskantoren van franchiseketens, aldus Narinx. “Hun kwaliteit, ligging en niveau van automatisering geven voor ons de doorslag om met ze in zee te gaan. Onze produkten moeten overal in het land te krijgen zijn, maar hoeven niet op elke hoek van de straat in de etalage te liggen.”
ABP Hypotheken verwacht eind dit jaar de 100.000ste cliënt te kunnen boeken.

Reageer op dit artikel