nieuws

ABP-Hypotheken stelt intermediair gerust

Archief

“Aan het distributieconcept voor het merk ABP-Hypotheken wordt niet getornd. ABP Verzekeringen gaat in elk geval níet acquireren op door u aangebrachte hypotheekklanten.” Met die woorden trachtte het ABP zo’n tweehonderd van zijn hypotheekadviseurs gerust te stellen, tijdens de Relatiedag 1996.

Voor de Relatiedag van ABP-Hypotheken ‘op, rond en boven’ vliegveld Teuge (bij Apeldoorn) was de voorzitter van de ABP-directieraad drs J. Neervens in hoogst eigen persoon komen opdraven. Het geprivatiseerde ABP (inclusief ABP-Hypotheken) staat namelijk aan het begin van grote en complexe veranderingen. “Die complexiteit zou een verklaring kunnen zijn voor het feit dat niet alles dat u in de media leest, door de auteurs even goed begrepen is”, stelde Neervens. Er viel dus wat uit te leggen aan het hypotheek-intermediair.
Neervens verklaarde dat het geprivatiseerde ABP door zijn omgeving gedwongen wordt tot veranderingen, wil de pensioenreus kunnen overleven. Door maatregelen van de overheid en de neiging tot verdere individualisering bij werkgevers, zal het pensioenfonds naast de collectieve pensioenregeling individuele oplossingen moeten bieden aan zijn deelnemers.
Daarom zijn ABP Levensverzekeringen en ABP Schadeverzekeringen opgericht. Overigens sluit Neervens verdere samenwerking met andere verzekeraars – zoals Ohra en Proteq – in de toekomst niet uit. “Als onze klanten aanvullende producten willen, dan krijgen ze die. Hoe, wordt van geval tot geval bekeken. Samenwerking met andere partijen is heel goed denkbaar en ook de distributiemogelijkheden zijn wat ons betreft op veel punten nog open.”
Multi-channel
Het intermediair wordt volgens Neervens in dit multi-channelsysteem niet uitgesloten. “Integendeel. De bestaande portefeuille levensverzekeringen, verplicht gekoppeld aan een hypotheek, zal niet van Stad Rotterdam worden overgesloten naar ABP Levensverzekeringen. De polissen blijven waar ze zijn. De vrijheid om op dit punt met verzekeraars naar keuze in zee te gaan, is de laatste tijd sterk uitgebreid en door ABP-Hypotheken nu zelfs vrijwel vrij gegeven. We streven ernaar om ook in de toekomst met grote verzekeraars te blijven samenwerken.”
Op 1 januari treedt ABP-Hypotheken toe tot de ABP Verzekeringsgroep. Daarvoor zijn een aantal redenen: de markt vraagt om op elkaar aansluitende verzekerings- en hypotheekproducten, gezamenlijke productontwikkeling, kennisoverdracht, kostenbesparing en een eenduidige aansturing van de multi-channelbenadering.
Succesrijk
Neervens verzekerde echter dat het ABP “er niet over piekert de bestaande en succesrijke relatie met het intermediair op te geven.” De hypotheekportefeuille beloopt dankzij dat intermediair inmiddels ruim f 11 miljard. “En wie doet ons dat na in een zo relatief korte tijd?”, vroeg de ABP-topman zich retorisch af.
De samenvoeging van ABP Hypotheken in de ABP Verzekeringsgroep zal niet leiden tot conflicten, verzekerde Neervens. “Aan het distributieconcept voor het merk ABP-Hypotheken wordt niet getornd. Dat is voor ons een voorwaarde om marktbewerking langs meerdere kanalen voor het totale pakket te doen slagen. ABP Verzekeringen gaat in elk geval níet acquireren op door u aangebracht hypotheekklanten.”
Om de dienstverlening met het intermediair verder te verbeteren, heeft Neervens, op verzoek van datzelfde intermediair, zijn buitendienstmedewerkers allemaal voorzien van een autotelefoon. Verder introduceert het ABP op 17 september een nieuw hypotheekproduct: de Flexibele Opnamenfaciliteiten, waardoor de klant op een flexibele manier gebruik kan maken van de overwaarde in zijn onderpand.

Reageer op dit artikel