nieuws

ABP coulant jegens privé-verzekeringsbedrijfjes

Archief

ABP coulant jegens privé-verzekeringsbedrijfjes

De ABP Verzekeringsgroep is een van de jongste telgen in de verzekeringswereld. Een nieuweling die het tegen de gevestigde orde moet gaan opnemen. Maar de eerste problemen lijken niet van buiten te komen, maar van kleine concurrentjes in eigen huis. De oprichting van ABP Verzekeringsgroep was voor het pensioenfonds aanleiding een onderzoek te doen naar de nevenactiviteiten van eigen medewerkers op het gebied van assurantiebemiddeling. Die inventarisatie leverde 10 privé-verzekeringsbedrijfjes op, die vooral actief zijn onder de familie- en vriendenkring met schade- en levensverzekeringen. In het eigen personeelsblad ‘De Compagnie’ worden de kleine zelfstandigen gerust gesteld. Zij mogen hun ‘bedrijfje’ voortzetten: “mits geen ongewenste belangenverstrengeling optreedt. De desbetreffende werknemers moeten zuiver blijven in het gebruik van gegevens.” Wellicht overbodig, wordt nog gesteld dat het ABP-werk niet mag lijden onder het bijklussen als atp. De deur is wel gesloten voor werknemers die nu nog een eigen assurantiebedrijfje willen opstarten. “We willen niemand iets afnemen wat hij al jaren doet, als dat tenminste niet nodig is. Maar voor nieuwkomers ligt het, met het oog op de ABP Verzekeringsgroep, anders.”
Assurantie Golfdag 1996
Iedereen die in het verzekeringswezen werkt en een golfhandicap heeft van ten hoogste 25, kan zich inschrijven voor de Assurantie Golfdag 1996 die op vrijdag 7 juni in het Rijk van Nijmegen te Groesbeek wordt gehouden. Deelname is gratis doordat de dag wordt gesponsord door een groot aantal verzekeringsbedrijven. Men kan zich uitsluitend schriftelijk aanmelden (vóór 1 juni a.s.) met vermelding van de bedrijfsnaam, adres, telefoon- en faxnummer, homecourse en handicap. Alleen volledige aanmeldingen worden in behandeling genomen. Adres: Stichting Assurantie Golfdag, t.a.v. A.M. van de Koppel, postbus 465, 1000 AL Amsterdam.
Slim geschaakt
Voor wie het nog niet wist: er valt best te lachen met drs H.J. van Herwijnen, directeur van de Vereniging Eigen Huis. Dat bewees hij eind april tijdens de Eigen Huis Expo 96 in de RAI in Amsterdam. FDC Hypotheekadviseurs had, ter ondersteuning van haar slagzin ‘Grootmeesters in hypotheken’, een demonstratie snelschaken georganiseerd. Van Herwijnen had spontaan toegezegd de openingspartij tegen Hans Böhm te komen spelen. “Na de eerste zetten bleek al vlug dat de kwaliteiten van Van Herwijnen op een ander gebied liggen dan de schaaksport”, bericht FDC fijntjes. Het boegbeeld van de consumentenorganisatie liet zich ook nog een reclame-hoofddeksel welgevallen (zie foto). “Vergenoegd ziet Louis van Os (FDC), dat de FDC-pet de heer Van Herwijnen goed past”.
Er wordt al genoeg…
De Eindhovense tandarts Emile van Leeuwen die voor zijn cliënten een ‘koopsom-verzekeringsmaatschappij’ wil oprichten, is in de media een golf van publiciteit ten deel gevallen. Het blad Management Team stak onder meer zijn licht op bij de Verzekeringskamer en citeert persvoorlichter Kees Verhagen als volgt: “Wat we nodig hebben, is een deugdelijk businessplan, een betrouwbaar en deskundig bestuur achter de verzekeringsmaatschappij en een garantstelling van minimaal 1,2 miljoen gulden. En als dat allemaal in orde is, willen we ook eerst nog wel een persoonlijk gesprek met hem om te zien wat voor type mens het is. Want er wordt al genoeg afgerommeld!”
Voor altijd genezen?
Het is bij verzekeraars een vanzelfsprekende zaak dat fraudeurs ‘uit de verzekering worden gegooid’. Maar zoals overal, zijn er ook hier uitzonderingen op de regel. Joke Breukers-Gramsma van OVVM gaf hiervan een voorbeeld tijdens regionale FOV-studiedagen over fraude. Wij citeren uit ‘De Onderlinge’: “Op een dag gaf ik voorlichting op een middelbare school, waar ook fraude aan de orde kwam. Een jongen uit de klas staat ineens op en zegt wat lacherig: ‘U kunt nou wel zo mooi vertellen dat de OVVM iets aan fraude doet, maar vorig jaar hebben ze bij ons ingebroken en ze hadden helaas de fietsen niet meegenomen. Toen heeft mijn moeder ze maar op zolder gezet en jullie hebben wel mooi die fietsen uitbetaald’. (…)” Breukers, hiermee voor het blok gezet, nodigde de moeder uit voor een gesprek en bereikte uiteindelijk dat het uitgekeerde bedrag werd terugbetaald. “Deze verzekerde heb ik niet uit de verzekering gegooid. Zij staat zó voor schut in haar eigen gezin, dat ik zeker weet dat ze het nooit meer doet.”

Reageer op dit artikel