nieuws

Aantal NHG-hypotheken vorig jaar bijna 60.000

Archief

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) meldt dat er vorig jaar bijna 60.000 hypotheken met NHG over de toonbank zijn gegaan.

Vooral jonge mensen tot dertig jaar kiezen voor deze extra zekerheid, aldus NHG. Van de verleende garanties is 56% afkomstig van deze groep. Zij legden gemiddeld f 245.000 voor een woning neer en kozen bijna allemaal voor een hypotheek met een rentevaste periode van vijftien jaar of langer. Uit de cijfers van het Kadaster blijkt overigens dat de huizenprijs vorig jaar landelijk f 310.000 bedroeg.
Verder meldt NHG dat er vorig jaar in Amsterdam beduidend minder hypotheken zijn afgesloten dan in Groningen. “Waar Amsterdam in 1998 nog hoog in de top-10 stond van steden met hypotheekgaranties, is de hoofdstad in 1999 van de lijst verdwenen. Deze ontwikkeling houdt zeker verband met de regionale verschillen in huizenprijzen en de beschikbaarheid van woningen tot f 370.000, de maximale leengrens met NHG.” Voor dit jaar is dit maximum overigens verhoogd tot f 420.000.

Reageer op dit artikel