nieuws

Aandeel hypotheekoversluitingen licht gedaald in eerste kwartaal

Archief

Het percentage hypotheekoversluitingen is in het eerste kwartaal van dit jaar voor het eerst in lange tijd gedaald. Desondanks maken oversluitingen nog steeds ruim eenderde van de totale hypotheekmarkt uit.

In de eerste drie maanden van dit jaar werden 47.241 (32.363) oversluitingen geregistreerd, 46% meer dan een jaar eerder. Daarmee was een bedrag gemoeid van _ 10,25 mld (+59%). Ten opzichte van het laatste kwartaal van 2005 is er een – gebruikelijke – daling waarneembaar.
Afgezet tegen het totale aantal hypotheken is er voor het eerst in meer dan twee jaar sprake van een daling van het percentage oversluitingen: 35%, tegen nog 37% in het vierde kwartaal van vorig jaar. Qua volume daalt het aandeel van oversluitingen eveneens tot 35% (37%). Een jaar terug waren oversluitingen goed voor 30% van het totale aantal hypotheken.
Volgens het Kadaster is de aanhoudende belangstelling voor het oversluiten van hypotheken te danken aan de rentestijgingen begin dit jaar. Veel woningbezitters hebben besloten om de hypotheeklening over te sluiten zolang de rente nog laag is. Met de laatste golf renteverhogingen zijn veel tarieven nu boven het niveau van een jaar geleden.
Het Kadaster registreerde in het eerste kwartaal in totaal 135.224 hypotheken: 23% meer dan dezelfde periode vorig jaar, maar 18% minder dan in het laatste kwartaal van 2005. De gemiddelde hypotheeksom bij aankoop van een woning was _ 260.804 (+9%).

Reageer op dit artikel