Fondsen: 'Pensioenen verhogen in 2024 amper mogelijk'

Fondsen: 'Pensioenen verhogen in 2024 amper mogelijk'

Een grote pensioenverhoging komt er niet voor miljoenen Nederlanders. Zo kan pensioenfonds ABP, met drie miljoen deelnemers het grootste fonds, de pensioenen in 2024 met maximaal drie procent verhogen. In hun beleid is vastgelegd dat ze voor een besluit over indexeren van de pensioenen kijken naar de prijsindexcijfers van het CBS.

De laatste tijd zijn de prijsindexcijfers flink gedaald, wat mede komt door een nieuwe berekeningsmethode van het CBS. Dit zorgt ervoor dat de grote pensioenfondsen de pensioenen met slechts een paar procent kunnen verhogen. Daarnaast hangt het er erg vanaf welk peildatum de fondsen hanteren, als ze binnenkort een besluit nemen over de pensioenen voor volgend jaar.

‘’Zoals altijd kijken we daarbij naar de prijsstijging tussen september vorig jaar en september dit jaar. Volgens het CBS gaat het om drie procent’’, zegt Harmen van Wijnen, ABP-bestuursvoorzitter. Of de pensioenen daadwerkelijk met dat percentage omhoog kunnen, is nog maar de vraag.

Van Wijnen: "Niet alleen moet de financiële positie dan voldoende zijn, ook moeten we kijken of zo'n besluit voor alle groepen deelnemers evenwichtig uitpakt. Daarnaast moeten we voldoende reserves bewaren zodat we gezond kunnen verhuizen naar de vernieuwde pensioenregeling in 2027."

Pensioenverhoging peilen

Bij metaalfondsen PME en PMT lijkt iets meer ruimte te bestaan voor pensioenverhoging. Daar peilden ze de inflatie al begin juli, waardoor een pensioenverhoging van rond de vijf procent mogelijk is. Bij zorgfonds PFZW lijkt de maximale verhoging, zoals het er nu naar uitziet, slechts 0,2 procent. Een woordvoerster wijst er wel op dat het besluit nog niet is genomen. Volgens haar zou het bestuur ook nog kunnen beslissen om iets meer verhoging toe te laten.

BpfBOUW hanteert weer een andere vergelijkingsperiode. Volgens het fonds was er in deze periode helemaal geen sprake van inflatie, maar daalden de prijzen juist met gemiddeld 1,39 procent. In de ogen van dit fonds lijkt er helemaal geen aanleiding te zijn om de pensioenen te verhogen. Eline Lundgren, bestuursvoorzitter van bpfBOUW, snapt dat dit een vervelende verrassing kan zijn. "Ik kan me goed voorstellen dat deze cijfers van het CBS verschillen van wat mensen misschien verwachten. We horen en lezen op dit moment veel over de kosten van boodschappen en de prijzen van energie."