Business Continuity Management steeds bekender terrein voor adviseurs

Business Continuity Management steeds bekender terrein voor adviseurs

Steeds meer bedrijven vragen van hun leveranciers een bewijs van continuïteit. Zo willen ze voorkomen dat hun eigen productie stilvalt als er wat gebeurt bij die leveranciers. Adviseurs kunnen hierbij het voortouw nemen, vindt Erik Meijerink van Kader.

“Dat adviseurs hierom vragen, is op zichzelf goed nieuws”, aldus Erik Meijerink van Kader, bureau voor Kwaliteitszorg, dat de Voorzie-opleiding Business Continuity Management (BCM) ontwikkelde. “Beter nog zou het zijn als ondernemers intrinsiek gedreven worden ál hun kwetsbaarheden onder de loep te nemen. Een adviseur kan hen daarbij helpen.”

Hoe u het ook wendt of keert: calamiteiten hebben áltijd gevolgen. Ruim 60% van de bedrijven in het MKB gaat binnen 1 jaar na een brand zelfs failliet. Vaak hebben ze wel een brandverzekering, maar die is niet toereikend om stilstand op te vangen. “In de eerste weken na een brand is er vooral begrip en medelijden, maar naar enkele weken zoeken relaties al snel naar een alternatief voor een product of dienstverlening”, aldus Erik.

En dan valt de machine stil ...

“De reeks aan dreigingen of kwetsbaarheden die voor stilstand kunnen zorgen, reikt verder dan ‘brand’”, gaat hij door. “Er zijn ook datalekken of storingen in de energievoorziening die rampzalig kunnen zijn. En wat te denken van langdurige uitval van een medewerker die als enige over bepaalde kennis beschikt? Of een machine die stilvalt omdat er voor de software geen herstelpatches of updates verkrijgbaar zijn?”

60% van de MKB-bedrijven gaat na een brand binnen 1 jaar failliet ”

Om alle kwetsbaarheden in de primaire processen bloot te leggen, dienen ondernemers de diepte in duiken. Met een open blik hun organisatie en alle processen onder de loep nemen. “Een adviseur kan hierin het voortouw nemen. Niet alleen door alle risico’s met hen te inventariseren, maar ook door een concreet plan van aanpak op te stellen ‘voor het geval dat’.”

Kennismaken met methodieken

Tijdens de opleiding BCM van Voorzie maken adviseurs kennis met deze tak van sport. Daarmee wordt BCM voor hen steeds bekender terrein, náást hun verzekeringsexpertise. “Ze leren onder meer methodieken om bedrijfscontinuïteitsrisico’s vast te leggen en een Business Continuity Plan (BCP) op te stellen”, licht Erik toe.

“In zo’n BCP legt u vast wat een ondernemer kan doen om de effecten van een calamiteit te minimaliseren. Daarmee beschikt deze over een praktisch document waarin bijvoorbeeld diverse uitwijkmogelijkheden staan. Of bij wie noodstroom kan worden geregeld. Ook kan er in worden opgenomen dat preventief mensen moeten worden opgeleid. Zo voorkomt de ondernemer dat bepaalde kennis bij slechts 1 persoon blijft liggen.”

Reputatieschade voorkomen

Het doorgronden van de kwetsbaarheden en het opstellen van scenario’s heeft nog een gunstig bij-effect: het komt de reputatie van de ondernemer ten goede.

“Wie zijn continuïteit op orde heeft, raakt niet snel relaties kwijt. Trouwe relaties zijn op zichzelf al een belangrijke factor om uw bedrijf voort te zetten. Houdt u dit als adviseur steeds in de smiezen voor uw relatie, dan voegt u echt waarde toe.”

Dit is een partnerbijdrage van Avéro Achmea. Bekijk hier hun partnerdossier